In Metal We Trust

Online muziek kopen

Door Rhapsody op vrijdag 3 februari 2012 13:40 - Reacties (16)
Categorie: Muziek, Views: 8.229

Naar aanleiding van een nieuwsbericht op de Frontpage, over het feit dat er in België vorig jaar een kwart meer muziek legaal gedownload werd vergeleken met 2010, vroeg ik me af waar iedereen die muziek heeft gekocht. Het bericht gaat over de muziekverkoop in België. In dat bericht wordt o.a. de Free Record Shop genoemd die ook in Nederland bekend is. Maar op de website van FRS kan ik weinig informatie vinden over het kopen van digitale muziek.

Als liefhebber van muziek koop ik geregeld nog cd's. Ik hou van metal en ik heb het geluk dat de meerderheid in dit land daar niet zo dol op is. DIt heeft als gevolg dat de prijzen nog niet zo belachelijk hoog zijn vergeleken met de albums van Volendamse zangers of een Lady Gaga.

Cd's koop ik online. Shops als Large of Discorder zijn over het algemeen het goedkoopste. Wel koop ik vaak de limited editions. Tegenwoordig komt iedere band met tenminste vier verschillende versies van hetzelfde album. Meestal komen al die versies tegelijkertijd uit, maar het wil ook wel eens voorkomen dat een band later besluit hetzelfde album nog eens uit te brengen met een paar nieuwe nummers... maar goed, hier heb ik me al eens eerder druk over gemaakt.

Hoewel ik nog altijd fan ben van een echte cd, verpakt in een mooi hoesje, merk ik langzaam dat ook ik een digitale versie prettig vindt. Alle cd's die ik nu nog koop worden direct geript en verdwijnen dan in mijn cd kast. Via mijn pc, telefoon en tablet kan ik dan diezelfde muziek streamen. Heerlijk!

Maar, terugkomend op de titel van deze post, waar zijn de grote aanbieders van digitale muziek? Zijn we in Nederland gelimiteerd tot iTunes? Zijn er dan geen alternatieven?
iTunes is vast leuk, maar ik wil er geen aparte software voor hoeven downloaden. Daarnaast heb ik geen enkel Apple product.
Ik zoek gewoon een Nederlandse* webwinkel die een uitgebreid assortiment aan digitale muziek aanbiedt.

* Hiermee bedoel ik dat er Nederlandse betaalmogelijkheden ondersteund worden.

Ticket Service

Door Rhapsody op maandag 22 november 2010 08:44 - Reacties (22)
Categorie: Muziek, Views: 5.042

Afgelopen weekend heb ik weer eens wat kaartjes gekocht voor een concert. Dit keer voor Kamelot. Zij treden op 23 april op in Paradiso, Amsterdam. De prijs per kaartje is € 27,50. Als je van de muziek houdt valt de prijs wel mee.
Gelukkig is Kamelot geen wereldbekende band. Maar goed, uiteindelijk betaal je uiteindelijk toch behoorlijk wat meer voor zo'n kaartje.


Lidmaatschap
In het geval van de paradiso heb je ook nog een zogenaamd lidmaatschap nodig. Zo'n kaartje kost € 3,50 en dan ben je een maand lid.
Nu heb ik geen idee of dit echt zoveel voordeel heeft, maar Paradiso geeft aan dat ze dit doen om de prijzen van de drank laag te houden.


Service kosten
In één woord belachelijk. Je betaald PER ticket maar liefs € 4,15 extra. En waarom mag Joost weten. Zit er soms iemand daar fulltime tickets uit te printen?
Met een productie van maar liefst drie tickets per uur?
Tegenwoordig loopt alles automatisch. Betalen kan via iDeal (kom ik zo op terug) en de tickets kun je zelf uitprinten. Oftewel er komt, als het goed is, geen mens meer bij aan te pas. Natuurlijk moet het systeem ook terugbetaald worden,
maar met optredens van Marco Borsato, De Toppers (hoe triest ook) en Prince hebben ze dat toch in no-time terug verdiend? Kijk als die kosten nou € 2,50 per bestelling zou zijn, of van mijn part € 1,00 per ticket dan zou het nog begrijpelijk zijn, maar dit is gewoon belachelijk.
Nu heb ik voor drie tickets gewoon € 12,45 extra mogen betalen.... Bedenk daarbij dat ik nog meer concerten ga bezoeken;
 • Weird Al Yankovic (Paradiso)
 • Kreator, Exodus, Death Angel (Paradiso)
 • Sonata Arctica (Effenaar)
 • Fear Factory (013)
Uiteindelijk betaal je dus al snel € 100,00 voor niets.... :(

Administratie kosten
Dit was de spreekwoordelijke druppel. Bij het bestellen van de tickets kon ik de gewenste betaalmethode kiezen. Naast iDeal kon je ook kiezen voor Credit Card. Maar omdat ik dat laatste niet heb en iDeal simpelweg zo fijn vind werken als de naam doet vermoeden koos ik daar dus voor.
Bij het selecteren van mijn bank bleek dat er nog eens € 3,32 bovenop het totaalbedrag kwam.
Ook hier geldt weer; ik snap dat iDeal transacties geld kosten. Ik heb er dan ook geen probleem mee om dat te betalen, maar die transactie kosten zijn echt geen € 3,32. Dat kan gewoon niet. Volgens deze website ligt dat bedrag nog onder de € 1,00.

Slot
Kunnen we hier niets tegen doen? Die BTW-verhoging die aanstaande is, is nog tot daar aan toe. Al worden tickets daardoor natuurlijk ook een stuk duurder. Uiteindelijk blijft een concertje bezoeken wel een vorm van luxe en ik kan het opzich wel begrijpen dat het dan ook onder het normale BTW tarief komt te vallen.
Lowlands maakt er nog even handig gebruik van om de tickets nu al in de verkoop te doen, maar eerlijk gezegd vind ik die tickets standaard al erg duur. (Met dank aan Mojo natuurlijk.)

De service- en administratie kosten, daar baal ik nog het meest van; puur omdat het allemaal dikke onzin is!

Bonus tracks en limited editions

Door Rhapsody op donderdag 9 september 2010 10:21 - Reacties (12)
Categorie: Muziek, Views: 6.557

Zoals een enkeling wellicht zal hebben opgemerkt ben ik een liefhebber van muziek. Hardrock / metal in het bijzonder.

Om bepaalde bands te steunen koop ik met regelmaat een CD. Ik heb het geluk dat 'mijn genre' niet tot het meest populaire behoort waardoor de prijzen minder belachelijk zijn dan bij bijvoorbeeld Lady Gaga of U2.
Online zijn er diverse webwinkels te vinden die een uitgebreid assortiment hebben tegen redelijke prijzen. Dis-Order en Large zijn hier voorbeelden van.
Zelf ben ik nog niet zo'n fan van stores zoals iTunes en dergelijke. Op de een of andere manier wil ik nog iets fysieks in handen hebben na een aankoop. Vaak geef ik dan ook die paar euro meer uit om een limited edition aan te schaffen.

De reden van deze blogpost
Morgen komt het nieuwe album van Kamelot uit.
Dit album wilde ik natuurlijk direct bestellen, maar toen werd ik geconfronteerd met het feit dat er verschillende versies beschikbaar beschikbaar zijn...


http://static.bol.com/imgbase0/imagebase/regular/FC/3/6/8/2/1000004010312863.jpg
 1. Poetry For The Poisoned (Deluxe Version), Cd + Dvd
 2. Poetry For The Poisoned (Collectors Edition), Cd + 7inch
 3. Poetry For The Poisoned, 1 disc
 4. Poetry For The Poisoned, 2 LP

Naast bovenstaande versies varieert het aantal nummers op de cd ook nog eens:
15. "Thespian Drama" (Instrumental) (Japanese/vinyl single edition bonus track)
16. "House on a Hill (Uncut version)" (US edition bonus track)
17. "Where the Wild Roses Grow" (limited edition bonus track)

Op de 7inch lp staan twee nummers;
 1. A: Rule The World (Live At Wacken-Unreleased)
 2. B: Thespian Drama (Unreleased Studio Track)
En op de DVD staat het volgende;
 1. The Great Pandemonium - Video
 2. Interview With Kamelot
 3. Pick & Play For The Great Pandemonium
 4. Live At Norway Rock Festival 2010
 5. House On The Hill (Bonus Song)
WAAROM?
Waarom zijn er 238 versies? Ik snap best dat je naast een cd ook nog een speciale versie met dvd uitbrengt. Een LP versie voor de liefhebbers kan ik ook nog bevatten. Maar waarom dan nog meer 'exclusieve versies'. Ik ben bereid om, als fan, geld neer te leggen voor een album en ik ga regelmatig naar concerten, maar ik ga natuurlijk niet hetzelfde album meerdere malen aanschaffen puur voor de bonus-tracks.

Vaker
En dit gebeurt wel vaker. Zeker bij 'power-metal', wat zeer populair is in Japan, komt het maar al te vaak voor dat daar uitgebreidere versies verschijnen t.o.v. hier.

Ik kan me niet voorstellen dat dit enkel gedaan wordt uit het financiele oogpunt. Natuurlijk moeten de bands hun brood verdienen en het zal best dat de verkoop afneemt door het downloaden. (al betwijfel ik dat laatste).

Uiteindelijke keuze
Ik heb nu de CD/DVD versie besteld en de ontbrekende delen haal ik wel van het internet af.

Mojo: destroying a festival near you!

Door Rhapsody op donderdag 4 maart 2010 08:20 - Reacties (18)
Categorie: Muziek, Views: 6.237

Ook dit jaar had ik mij weer verheugd op Waldrock. Niet zozeer vanwege de line-up, maar gewoon vanwege het festival zelf. Lekker met een stel vrienden naar een wat kleiner festival.

Helaas, enkele weken geleden bracht de organisatie van Waldrock naar buiten dat het festival dit jaar definitief niet door gaat.
Volgens de verklaring zouden "De oplopende kosten van artiesten, faciliteiten, veiligheidsmaatregelen, het wegvallen van garantstellingen en een aantal edities met minder toeschouwers" hebben geleid tot deze keuze.

Intussen lijkt het verhaal iets anders te liggen. Mojo Concerts, bij een ieder wel bekend, is verantwoordelijk voor een groot aantal jaarlijkse evenementen zoals Pinkpop en Lowlands. Ook zijn zij verantwoordelijk voor een groot aantal concerten.

In Nederland heeft Mojo zo goed als alle touwtjes in handen. Her er der zijn er nog wel wat zalen en bands die los staan van Mojo, maar als je in Nederland een concert wilt bijwonen van een ietwat grotere artiest loopt dit via Mojo.

Waldrock had voor 2010 de line-up al enigzins op orde. Als headliner waren ze bezig met Ozzy Osbourne. Ozzy en zijn band zijn een van de weinige die niet bij Mojo zitten. Wat dat betreft dus geen probleem. Maar toen bij Mojo bekend werd dat Waldrock Ozzy wilde contracteren besloot Mojo alle 'haar' bands te schrappen bij Waldrock.

Hoewel dat waarschijnlijk niet de enige oorzaak is dat Waldrock dit jaar niet doorgaat is het natuurlijk belachelijk dat dit uberhaupt mogelijk is. Mojo is zo machtig dat ze alles kunnen eisen. Elk fatsoenlijk festival in Nederland wordt kapot gemaakt door deze organisatie; Naast de line-up staat Mojo ook garant voor belachelijk hoge prijzen, voor zowel de toegang als de consumpties.
En niemand die er wat aan kan doen....


Dus ook dit jaar ga ik weer naar het buitenland;
Eerst in België naar Graspop en begin augustus naar Wacken Open Air (Duitsland).
Een festival in Nederland wat wellicht nog niet verkracht is door Mojo is Dokkum Open Air.

Sonisphere

Door Rhapsody op zondag 21 juni 2009 18:25 - Reacties (10)
Categorie: Muziek, Views: 3.955

Toen ik 10/12 jaar geleden Metallica steeds meer begon te waarderen had ik niet verwacht dat ik ze ooit nog eens zou kunnen zien. Het liep binnen de band namelijk alles behalve goed destijds.
In 2003 veranderde dit enigzins, na het uitkomen van St. Anger kwam de band weer eens naar Nederland. Ik zou Metallica dus voor het eerst gaan zien!!!! Ik was zo gelukkig als een kind! :-)

Inmiddels, met gisteren meegeteld, heb ik Metallica drie keer mogen zien.
Gisteren stonden ze als hoofdact op het eerste Sonisphere festival. Dit festival 'tourt' door europa en zal dit jaar ook nog in Spanje, Duitsland Zweden, Finland en Engeland te zien zijn.
In het Goffertpark (Nijmegen) zouden The Sword, Mastodon, Pendulum, Kamelot, Lamb of God, Down, Korn, Slipknot en dus Metallica achter elkaar hun muziek ten gehore brengen.

Een paar dagen voor de start was het echter al duidelijk dat The Sword, wegens oververmoeidheid, verstek moest laten gaan. Er werd geen vervangende band gevonden (of gezocht) en dus zou Mastodon het festival openen.
Helaas... om 11:15, het moment dat Mastodon zou moeten beginnen kwam er een dame van de organisatie het podium op.
"Wegens logistieke problemen lukt het Mastodon niet om op tijd in Haarlem... eh Nijmegen te staan".
Vermoedelijk stond Mastodon dus in Haarlem :P Nou ja, mooi balen. Pendulum zou het festival nu openen.

Om 12:00 was het dan zover. Pendulum was fit, aanwezig en begon iets over 12.
Ik kende de muziek nog niet. Het bleek een soort mix te zijn tussen Rock en Dance. Het had wel wat weg van The Prodigy en daar speelden ze dan ook een nummer van.
Het was wel aardig, maar niet echt mijn muziek. Maar, we waren begonnen!

De volgende band was Kamelot. Een band die ik redelijk goed ken en wiens muziek ik ook erg goed vind. Iets voor aanvang schoven we naar het voorste gedeelte. Op dat moment was dat nog vrij toegankelijk. Kamelot speelde lekker. Simone Simons (Epica) deed ook nog even leuk mee. Het leek op een gegeven moment wel een beetje een kleffe bedoening tussen de zanger van Kamelot en Simone. Zij had daar ook niet zo heel veel zin in geloof ik. Overigens is zij de partner van de toetsenist, maar op het podium had de zanger ook wel interesse, zo leek het. Maar wel een goed optreden.
Daarna was het tijd voor "Pure American Metal" Lamb of God. Hier stonden we weer wat op afstand te luisteren. Helaas was het soms wat moeilijk te horen door de wind, maar de muziek was er niet minder om. Met een aantal nummers van hun laatste cd 'Wrath' vloog de tijd voorbij.
Vervolgens Korn. Hier had ik al lange tijd niet meer zoveel van gehoord. Ik ken ook niet veel nummers van ze op een paar commerciele hits na dan. Maar ze speelden wel lekker.
De een-na-laatste band van de dag was Slipknot. Hoewel ik niet zoveel heb met hun muziek heb ik ze al een aantal maal gezien. Zo stonden ze al eens eerder in het voorprogramma van Metallica. De show is altijd wel leuk en de muziek niet vervelend.

Tussen de optredens door werden we vermaakt met wat Guitar Hero contests op het podium. Daar kon men Metallica-klassiekers spelen. Duidelijk was dat sommige nog wel een beetje moeite hadden om de spanning de baas te blijven. Aan de andere kant van het terrein lieten diverse adrenaline-junkies wat stunts zien op een crossmotor. Dat zag er, van afstand, wel leuk uit. Ik ben echter niet dichterbij gaan kijken.

En de afsluiter, waar ik en ik denk iedereen wel op had zitten wachten; Metallica.
Nadat het podium was verbouwd werd het bekende "Ecstasy Of Gold" ingezet gevolgd door Blackened.
Na vijf klassiekers, waarvan drie van de Justice plaat speelden ze een paar nummers van de laatste plaat; Death Magnetic. In totaal speelden ze daarvan vier nummers (Broken, Beat And Scarred, Cyanide, The Judas Kiss en The Day That Never Comes)

Natuurlijk mocht ook Master Of Puppets niet ontbreken en ook kwam Dyers Eve (ook van Justive) voorbij. Als 'toegift' speelden ze nog drie nummes; de cover Stone Cold Crazy, Phantom Lord van de allereerste plaat en Seek en Destroy.
Toen was een uurtje of 11 en tijd om te gaan.

Schor als wat gingen we via de bus/trein terug naar Utrecht waarna we nog een paar uurtjes in de kroeg hebben doorgebracht.
Om 4:30 was ik weer thuis en ben ik gaan slapen; Ik heb Metallica nog eens mogen zien :D