Online muziek kopen

Door Rhapsody op vrijdag 3 februari 2012 13:40 - Reacties (16)
Categorie: Muziek, Views: 8.228

Naar aanleiding van een nieuwsbericht op de Frontpage, over het feit dat er in België vorig jaar een kwart meer muziek legaal gedownload werd vergeleken met 2010, vroeg ik me af waar iedereen die muziek heeft gekocht. Het bericht gaat over de muziekverkoop in België. In dat bericht wordt o.a. de Free Record Shop genoemd die ook in Nederland bekend is. Maar op de website van FRS kan ik weinig informatie vinden over het kopen van digitale muziek.

Als liefhebber van muziek koop ik geregeld nog cd's. Ik hou van metal en ik heb het geluk dat de meerderheid in dit land daar niet zo dol op is. DIt heeft als gevolg dat de prijzen nog niet zo belachelijk hoog zijn vergeleken met de albums van Volendamse zangers of een Lady Gaga.

Cd's koop ik online. Shops als Large of Discorder zijn over het algemeen het goedkoopste. Wel koop ik vaak de limited editions. Tegenwoordig komt iedere band met tenminste vier verschillende versies van hetzelfde album. Meestal komen al die versies tegelijkertijd uit, maar het wil ook wel eens voorkomen dat een band later besluit hetzelfde album nog eens uit te brengen met een paar nieuwe nummers... maar goed, hier heb ik me al eens eerder druk over gemaakt.

Hoewel ik nog altijd fan ben van een echte cd, verpakt in een mooi hoesje, merk ik langzaam dat ook ik een digitale versie prettig vindt. Alle cd's die ik nu nog koop worden direct geript en verdwijnen dan in mijn cd kast. Via mijn pc, telefoon en tablet kan ik dan diezelfde muziek streamen. Heerlijk!

Maar, terugkomend op de titel van deze post, waar zijn de grote aanbieders van digitale muziek? Zijn we in Nederland gelimiteerd tot iTunes? Zijn er dan geen alternatieven?
iTunes is vast leuk, maar ik wil er geen aparte software voor hoeven downloaden. Daarnaast heb ik geen enkel Apple product.
Ik zoek gewoon een Nederlandse* webwinkel die een uitgebreid assortiment aan digitale muziek aanbiedt.

* Hiermee bedoel ik dat er Nederlandse betaalmogelijkheden ondersteund worden.

Volgende: De richtingaanwijzer 10-'12 De richtingaanwijzer
Volgende: Maak je eigen Android App 07-'11 Maak je eigen Android App

Reacties


Door Tweakers user 247pro, vrijdag 3 februari 2012 13:59

Beatport (nja, is met paypal welke je weer kan koppelen aan een Nederlandse bankrekening)

Door Tweakers user Harm_H, vrijdag 3 februari 2012 14:07

Google Music anyone?

(die bestaat nog niet :p)

Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 3 februari 2012 14:10

Voor als je toch liever echte CD's wil: ik koop ze altijd bij cdwow.nl - even gekeken, en die is zo te zien goedkoper dan large of discorder.

Door Tweakers user veincode, vrijdag 3 februari 2012 14:18

Haha, bij de combinatie 'online muziek kopen' en 'Rhapsody's blog' dacht ik dat je het over http://www.rhapsody.com/ ging hebben.

Maar ik heb geen tips voor je (behalve dat ik muziek dan weer op amazon.co.uk koop).

Door Tweakers user Rhapsody, vrijdag 3 februari 2012 14:19

Harm_H schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 14:07:
Google Music anyone?

(die bestaat nog niet :p)
Het vreemde is dat iedereen dit ziet aankomen en geen enkele grote firm durft de concurrentie aan te gaan. Alleen Apple was er als de kippen bij. Voor de rest blijft het bij gezeur over rechten en prijzen.
vanaalten schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 14:10:
Voor als je toch liever echte CD's wil: ik koop ze altijd bij cdwow.nl - even gekeken, en die is zo te zien goedkoper dan large of discorder.
CD-WOW ken ik inderdaad ook.
Ik denk dat ik ook nog wel even CD's blijf kopen, maar goed; digitaal is natuurlijk wel de toekomst.

Door Tweakers user Rhapsody, vrijdag 3 februari 2012 14:30

veincode schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 14:18:
Haha, bij de combinatie 'online muziek kopen' en 'Rhapsody's blog' dacht ik dat je het over http://www.rhapsody.com/ ging hebben.

Maar ik heb geen tips voor je (behalve dat ik muziek dan weer op amazon.co.uk koop).
Nee mijn username komt van een band Rhapsody. Deze band ging kort daarna door het leven als Rhapsody of Fire en nu na een 'friendly split' zijn er twee bands; Rhapsody of Fire en Luca Turilli's Rhapsody

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 februari 2012 14:52]


Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 3 februari 2012 17:49

Rhapsody schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 14:19:CD-WOW ken ik inderdaad ook.
Ik denk dat ik ook nog wel even CD's blijf kopen, maar goed; digitaal is natuurlijk wel de toekomst.
De toekomst, ja, maar voor mij nog niet het heden.
Een album in iTunes is qua prijs zo'n beetje hetzelfde als een CD bij CD-wow, incl verzending. Waarom zou ik tevreden zijn met een gecomprimeerd album als ik ook echte CD-kwaliteit kan hebben, inclusief het boekje, schijfje en zo?
Ik zie nog geen voordeel voor niet-fysieke aanschaf...

Door Tweakers user Rhapsody, vrijdag 3 februari 2012 18:32

En als er ook FLAC aangeboden zou worden?

Metallica doet dat wel goed op hun eigen site. $ 12,95 voor een complete live show in FLAC formaat.

Door Tweakers user Gropah, vrijdag 3 februari 2012 18:53

Spotify bied ook een download service aan voor 99 cent per nummer

Door Tweakers user Gtoniser, vrijdag 3 februari 2012 18:59

247pro schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 13:59:
Beatport (nja, is met paypal welke je weer kan koppelen aan een Nederlandse bankrekening)
T is alleen jammer dat beatport gewoon letterlijk 1 euro per nummer EXTRA rekent als je dingen in lossless formaat wilt downloaden.
Dan heb je een album voor 12 euro, wil je het lossless is het ineens 32 euro, komt er nog belasting overheen, zit je op weet ik hoeveel.
Sorry maar dan download ik liever mijn muziek als de kwaliteit voor het nummer hetzelfde is als dat ik er voor betaal tenzij ik een fortuin wil uitgeven aan een digitale download.

Door Tweakers user Rhapsody, vrijdag 3 februari 2012 19:01

Het aanbod van Beatport is ook alles behalve aantrekkelijk. Voor mij tenminste.

Door Tweakers user Infant, zaterdag 4 februari 2012 12:01

1: Nieuwsgroepen.
Als het daar niet staat:
2: Torrents.
Als het daar niet staat:
3: Kad.
Als het daar niet staat de website van de Artiest zelf en dan maar zo'n stuk plastic bestellen.

Dit is tot nu toe altijd goed gegaan.

Door Tweakers user masauri, zondag 5 februari 2012 21:56

Voor welke genre's wil je feitelijk online kopen?
Deze stores gebruik ik meestal:
http://www.junodownload.com
http://www.dance-tunes.com/
http://www.djtunes.com/
Beatport was al genoemd en de rest ontgaat me ff.
Dit is meer dance gericht maar misschien heb je er iets aan.

@infant, niet iedereen is zoals jij, ga niet liggen bashen en trollen als de TS zo'n post maakt!

Door Tweakers user Rhapsody, maandag 6 februari 2012 08:49

Nou ja, in mijn geval is het voornamelijk metal/hard-rock. Maar zelfs voor de popmuziek zou ik zo 123 niet weten waar ik deze digitaal zou kunnen kopen, naast iTunes.

Door Tweakers user TenTimes, maandag 6 februari 2012 13:13

Ik gebruik nu Spotify sinds een tijd op m'n werk en merk toch dat ze wel adverteren met wel x miljoen nummers, maar dat de muziek die ik zoek (metal/drum&bass) er vaak niet allemaal tussen staat.

D&B is tegenwoordig steeds minder een probleem omdat dit populair is en spotify deze wel regelt. Wel merk je dat bijvoorbeeld bij Iced Earth alleen de nieuwste cd's en live cd's vindt en dat het oude (betere) spul niet te vinden is. Als je een band toevoegt, zorg dan dat alle cd's er bij zitten...

Door Tweakers user John_Glenn, maandag 6 februari 2012 17:57

't Is geen Nederlandse winkel, maar ze doen wel hun best om het erop te laten lijken... http://nl.7digital.com

Reageren is niet meer mogelijk