Bonus tracks en limited editions

Door Rhapsody op donderdag 9 september 2010 10:21 - Reacties (12)
Categorie: Muziek, Views: 6.556

Zoals een enkeling wellicht zal hebben opgemerkt ben ik een liefhebber van muziek. Hardrock / metal in het bijzonder.

Om bepaalde bands te steunen koop ik met regelmaat een CD. Ik heb het geluk dat 'mijn genre' niet tot het meest populaire behoort waardoor de prijzen minder belachelijk zijn dan bij bijvoorbeeld Lady Gaga of U2.
Online zijn er diverse webwinkels te vinden die een uitgebreid assortiment hebben tegen redelijke prijzen. Dis-Order en Large zijn hier voorbeelden van.
Zelf ben ik nog niet zo'n fan van stores zoals iTunes en dergelijke. Op de een of andere manier wil ik nog iets fysieks in handen hebben na een aankoop. Vaak geef ik dan ook die paar euro meer uit om een limited edition aan te schaffen.

De reden van deze blogpost
Morgen komt het nieuwe album van Kamelot uit.
Dit album wilde ik natuurlijk direct bestellen, maar toen werd ik geconfronteerd met het feit dat er verschillende versies beschikbaar beschikbaar zijn...


http://static.bol.com/imgbase0/imagebase/regular/FC/3/6/8/2/1000004010312863.jpg
 1. Poetry For The Poisoned (Deluxe Version), Cd + Dvd
 2. Poetry For The Poisoned (Collectors Edition), Cd + 7inch
 3. Poetry For The Poisoned, 1 disc
 4. Poetry For The Poisoned, 2 LP

Naast bovenstaande versies varieert het aantal nummers op de cd ook nog eens:
15. "Thespian Drama" (Instrumental) (Japanese/vinyl single edition bonus track)
16. "House on a Hill (Uncut version)" (US edition bonus track)
17. "Where the Wild Roses Grow" (limited edition bonus track)

Op de 7inch lp staan twee nummers;
 1. A: Rule The World (Live At Wacken-Unreleased)
 2. B: Thespian Drama (Unreleased Studio Track)
En op de DVD staat het volgende;
 1. The Great Pandemonium - Video
 2. Interview With Kamelot
 3. Pick & Play For The Great Pandemonium
 4. Live At Norway Rock Festival 2010
 5. House On The Hill (Bonus Song)
WAAROM?
Waarom zijn er 238 versies? Ik snap best dat je naast een cd ook nog een speciale versie met dvd uitbrengt. Een LP versie voor de liefhebbers kan ik ook nog bevatten. Maar waarom dan nog meer 'exclusieve versies'. Ik ben bereid om, als fan, geld neer te leggen voor een album en ik ga regelmatig naar concerten, maar ik ga natuurlijk niet hetzelfde album meerdere malen aanschaffen puur voor de bonus-tracks.

Vaker
En dit gebeurt wel vaker. Zeker bij 'power-metal', wat zeer populair is in Japan, komt het maar al te vaak voor dat daar uitgebreidere versies verschijnen t.o.v. hier.

Ik kan me niet voorstellen dat dit enkel gedaan wordt uit het financiele oogpunt. Natuurlijk moeten de bands hun brood verdienen en het zal best dat de verkoop afneemt door het downloaden. (al betwijfel ik dat laatste).

Uiteindelijke keuze
Ik heb nu de CD/DVD versie besteld en de ontbrekende delen haal ik wel van het internet af.

Volgende: Outlook 2010: None of your e-mail accounts could send to this recipient 09-'10 Outlook 2010: None of your e-mail accounts could send to this recipient
Volgende: Voetbal is voor watjes! 07-'10 Voetbal is voor watjes!

Reacties


Door Tweakers user boombes, donderdag 9 september 2010 10:51

Helemaal terrecht ben zelf ook een fan van power metal. Wel dan meestal female fronted.
maar ook ik erger me aan de 329 versies van 1 album. En meestal kun je hier in europa dan ook nog niet de versie kopen die je specifiek wilt hebben

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 9 september 2010 11:01

Ik vraag me af in hoeverre de groep zelf invloed heeft op het al dan niet uitkomen van deze verschillende versies. Zou dit puur winsbejag zijn van de labels, of ook van de band zelf?

Door Tweakers user Anoniem: 83, donderdag 9 september 2010 11:03

:z Doe niet zo moeilijk, het zijn BONUS tracks, je mist niks, dat zijn gewoon wat extra's voor de mensen die een bak geld neerleggen voor de DVD versie of LP versie..

Niet zo moeilijk doen, gewoon de CD bestellen, en de rest van de tracks downloaden zoals je zegt..

* chucky ript toch al zijn legale CD's, dus om het plakje gaat het niet meer

Door Tweakers user Elephtera, donderdag 9 september 2010 11:04

He goed om te weten, binnenkort ook maar even bestellen.
Ik ben het met je eens, wat een onzin. Sonata heeft er ook een handje van, Een speciale Us, japan en EU editie. Daarnaast nog limited extended remastered en normale editie.

Vooral japan verbaasd me, is metal daar zo bijzonder? geef hun toch gewoon ook de eu editie of zet beide nummers op de cd's want daar is ruimte zat voor.

Door Tweakers user Vengeful, donderdag 9 september 2010 11:14

Bonustracks voor Japan hebben 2 redenen. Ten eerste is Metal waanzinnig populair. Blijkt wel als bands als Megadeth en Slayer bijvoorbeeld op budokan mogen spelen, dat Malmsteen een officiële themesong voor een Sumoworstelaar heeft geschreven en dat een Dream Theater daar regelmatig voor meer dan 50.000 mensen tegelijk optreed.

Tweede reden is dat cd's in japan belachelijk duur zijn. Ze brengen bonustracks uit zodat niet iedere japanner als een malle op 't internet naar de veel goedkopere europese en amerikaanse import gaat zoeken. Heb zelf een keer voor een verjaardag de Japanse Importversie van Adagio's Dominate gekregen, koste m'n toenmalige vriendin wel mooi 40 euro.

Large is trouwens nog best prijzig hoor, je kunt beter op de webshops van de labels bestellen. Had enkele maanden terug 5 platen van sensory records voor 26 dollar. Nieuw. Dat zijn nog eens praten. M'n huisgenoot doet veel via Amazon, ook goede prijzen, maar je moet helaas wel een creditcard hebben.

Door Tweakers user Rhapsody, donderdag 9 september 2010 11:29

Large is inderdaad niet altijd goedkoop, maar ik kwam afgelopen weken wel wat bijzonder gunstige uitzonderingen tegen.
chucky schreef op donderdag 09 september 2010 @ 11:03:
:z Doe niet zo moeilijk, het zijn BONUS tracks, je mist niks, dat zijn gewoon wat extra's voor de mensen die een bak geld neerleggen voor de DVD versie of LP versie..

Niet zo moeilijk doen, gewoon de CD bestellen, en de rest van de tracks downloaden zoals je zegt..

* chucky ript toch al zijn legale CD's, dus om het plakje gaat het niet meer
Live nummer van Wacken, daar was ik bij; dan vind ik dat leuk om te hebben. Leuke covers idem dito. En zoals je kon lezen zijn er diverse varianten met verschillende bonus-content...
Bonus-content is prima, maar hou het dan bij 1 standaard en 1 bonus-uitgave.

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 september 2010 11:30]


Door Tweakers user Anoniem: 358309, donderdag 9 september 2010 13:40

Kamelot, geweldige band! Ik krijg meteen zin om weer even in mijn playlist te zetten samen met After Forever en Epica.

Door Tweakers user hilgo, donderdag 9 september 2010 14:01

Ik zie het niet alleen bij power metal maar ook bij andere (metal) genres. Zal wel omzet verhogend werken of zo. Overigens trap ik er nog gedeeltelijk in ook, koop ik i.p.v. de normale versie toch de duurdere met extra tracks of DVD.
Anyway, bedankt voor de tip, binnenkort eens een Kamelot versie kiezen & aanschaffen. Maar eerst de nieuwe Blind Guardian (Limited Digi Pak + enhanced CD + Download Coupon :P ) grijs draaien.

Door Tweakers user Milly, donderdag 9 september 2010 16:14

Ik bestel meestal de standaard of de limited edition versie. Ontbrekende bonus tracks download ik wel. Moet gezegd worden dat het vaak niet voor niets is dat het bonus tracks zijn; de beste nummers zijn het meestal niet....

Tip: ik bestel vaak CDs via www.cosmox.nl. Gratis bezorging; meestal goedkoper dan bij Large en dergelijke. Bijv die Kamelot cd kost 14+3.75 verzending bij Large, en 16 bij cosmox (nee ik werk daar niet ;) ) Als je meerdere CD's tegelijk bestelt is het natuurlijk niet goedkoper.

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 september 2010 16:20]


Door Tweakers user Rhapsody, donderdag 9 september 2010 16:18

Milly schreef op donderdag 09 september 2010 @ 16:14:Tip: ik bestel vaak CDs via www.cosmox.nl. Gratis bezorging; meestal goedkoper dan bij Large en dergelijke :)
Er is volgens mij niet echt een webwinkel die altijd goedkoper is. Dis-Order is vaak goedkoop, maar inderdaad Cosmox en soms NLStore kunnen ook wel eens de goedkoopste zijn.

Ik kijk meestal even via Elcheapo.nl.

Door Tweakers user Milly, donderdag 9 september 2010 16:22

Er is volgens mij niet echt een webwinkel die altijd goedkoper is. Dis-Order is vaak goedkoop, maar inderdaad Cosmox en soms NLStore kunnen ook wel eens de goedkoopste zijn.

Ik kijk meestal even via Elcheapo.nl.
Het is idd geen gouden regel.... Maar het valt me wel op dat cosmox vaak laag zit. Vindt El Cheapo ook voor die Kamelot :)
http://www.elcheapo.nl/cd..._poetry_for_the_poisoned/

Door Tweakers user Rhapsody, donderdag 9 september 2010 16:42

Milly schreef op donderdag 09 september 2010 @ 16:22:
[...]


Het is idd geen gouden regel.... Maar het valt me wel op dat cosmox vaak laag zit. Vindt El Cheapo ook voor die Kamelot :)
http://www.elcheapo.nl/cd..._poetry_for_the_poisoned/
ik heb em al binnen :P

De cd+dvd versie is bij cosmox weer duurder;

Reageren is niet meer mogelijk