WK liedjes

Door Rhapsody op zondag 6 juni 2010 13:56 - Reacties (11)
Categorie: Voetbal, Views: 6.098

Gisteravond zat ik lekker te kijken naar 'Ik hou van Holland - ik hou van Oranje', de WK-special dus.
Voor wie het programma nooit kijkt, het is een spelshow met twee teams die verschillende vragen moeten beantwoorden voor punten. Zo moeten er woorden gespeld worden, lijstjes worden opgesomd en moeten er liedjes geraden worden.
Dit alles is Nederlands. Dus Nederlandse woorden en Nederlandse liedjes.

Echter werd ik gisteren onaangenaam verrast. Mijn vriendin, duitse, wist mij te vertellen dat zo goed als alle nummers die ze gisteren lieten horen niet origineel waren. Van sommige nummers wist ik dit al wel, maar niet van allemaal.

Andre Hazes met Wij Houden van Oranje is gewoon van de Schotse dichter Robert Burns.

Wolter Kroes met We zijn er weer bij (in diverse vormen) komt oorspronkelijk van een of andere Keulse carnavalsgroep.

Zelfs Hup Holland Hup lijkt nog gejat te zijn....

Ergens best wel triest, zeker als een buitenlandse je hiervan op de hoogte stelt...

Overigens geldt het niet enkel voor WK-liedjes, maar ook voor gewone muziek; het halve oevre van Borsato komt uit Italie etc etc etc....

Volgende: Oranje en de pers 06-'10 Oranje en de pers
Volgende: Mojo: destroying a festival near you! 03-'10 Mojo: destroying a festival near you!

Reacties


Door Tweakers user 90710, zondag 6 juni 2010 14:29

99% van de makkelijke Nederlandse liedjes zijn "gejat" vanuit het buitenland. Vooral Marco Borsato is hier de schuldige.

(Maar ja, de Duitsers zijn dan nog eens een stukje erger)

Door Tweakers user In Search of Sunrise, zondag 6 juni 2010 14:39

You'll Never walk alone, die ook nagespeeld werd, is ook niet van Lee Towers, maar van Gerry & The Pacemakers en is het officiële clublied van Liverpool FC. De groep zelf komt uit Liverpool, net als The Beatles.
Het Dorp van Wim Sonneveld is oorspronkelijk van een fransman. En zo kun je nog wel even doorgaan. Overigens moet je Ik hou van Holland sowieso niet al te serieus nemen. Ten eerste verwijst het naar het vroegere gewest Holland, die tegenwoordig is opgedeeld in de provincies Noord en Zuid-Holland. Holland is dus eigenlijk slechts een klein gedeelte van Nederland, die helaas aangemerkt wordt als alternatieve naam van Nederland.
Ten tweede wordt het gepresenteerd door een vieze de molletje, wat net halve amerikanen zijn. d'r broer heeft het ganse televisie en radiolandschap al verknalt. En ten derde is het op campingzender rtl4. Het hele programma zelf is maar weinig Nederlands. 2 voor twaalf , Per Seconde Wijzer en Slag bij Nieuwpoort zijn meer echte Nederlandse spelshows. 2 voor 12 is ook nog eens informatief en best pittig.

Wat betreft Marco Borsato; die is van italiaanse afkomst. Marco begon ooit in het italiaans, totdat meneer besloot het eens in het Nederlands te doen en de rest ken je. Dromen zijn Bedrog was zijn eerste nederlandse lied en meteen een hit.
Marco begon trouwens bij de Soundmixshow van Henny Huisman.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 juni 2010 14:40]


Door Tweakers user ik222, zondag 6 juni 2010 15:28

In Search of Sunrise schreef op zondag 06 juni 2010 @ 14:39:
You'll Never walk alone, die ook nagespeeld werd, is ook niet van Lee Towers, maar van Gerry & The Pacemakers en is het officiële clublied van Liverpool FC. De groep zelf komt uit Liverpool, net als The Beatles.
En zelfs de versie van Gerry & The Pacemakers is al gejat, het originieel is nog ouder. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/You'll_Never_Walk_Alone

Door Tweakers user Rhapsody, zondag 6 juni 2010 15:51

Bedankt voor de reacties. Ik weet dat Borsato Italiaanse familie heeft. Over of Holland enkel de provincies zijn of het hele land, dat maakt mij niet zo veel uit.

Maar eigenlijk is het best triest :( . Kunnen artiesten tegenwoordig niks meer zelf verzinnen?

Door Tweakers user 90710, zondag 6 juni 2010 16:35

Covers zijn van alle tijden. Maar een klein percentage artiesten zijn singer/songwriter of werken met goede songwriters samen. De grote meute zingt letterlijk elkaar na.

Door Tweakers user BackwardsDown, zondag 6 juni 2010 16:35

Maar eigenlijk is het best triest :( . Kunnen artiesten tegenwoordig niks meer zelf verzinnen?
Is het ooit anders geweest dan? Muziek ontwikkeld zich door overnemen, naspelen, aanpassen, etc. De huidige muziekindustrie wil ons laten geloven dat elk nummer uniek is en het aanpassen van andermans muziek 'diefstal' is maar dat idee is pas van de laatste zoveel jaar denk ik.

Door Tweakers user Rhapsody, zondag 6 juni 2010 17:35

BackwardsDown schreef op zondag 06 juni 2010 @ 16:35:
[...]

Is het ooit anders geweest dan? Muziek ontwikkeld zich door overnemen, naspelen, aanpassen, etc. De huidige muziekindustrie wil ons laten geloven dat elk nummer uniek is en het aanpassen van andermans muziek 'diefstal' is maar dat idee is pas van de laatste zoveel jaar denk ik.
Of het ooit anders geweest is, dat denk ik wel. Ik denk dat er 'vroeger' (60s,70s,80s) meer zelf geschreven werd. Natuurlijk ontkom je er niet aan dat bepaalde deuntjes overgenomen worden, dan zou je als artiest in een isoleercel moeten schrijven :P

Maar het lijkt wel of het de laatste 20 (wat gaat de tijd snel) flink is toegenomen.

Door Tweakers user Ram0n, zondag 6 juni 2010 18:22

Ach, zelfs Elvis speelde nummers die al járen ervoor geschreven werden door blueszangers, en toen was dat niet eens bekend bij het grote publiek. Vroeger werd er net zo veel gecoverd als nu :)

Door Tweakers user HwKok, maandag 7 juni 2010 08:37

Tja, dit is inderdaad geen nieuws.
Alle liederen in een stadion zijn 'op de wijze van' een bestaand, vaak populair nummer.

"Ga staan als je voor Holland bent" (o.i.d.) - afgeleid van Go West van de Pet Shop Boys
"En ...., wordt kampioen" (o.i.d.) - afgeleid van And when te saints go marching in van Louis Armstrong

En ga zo maar door...
Naar mijn mening is dit niet erg. Het is juist logisch, dit zijn deuntjes die iedereen kent en dus moeiteloos meezingt. :)

Door Tweakers user Tha_T, maandag 7 juni 2010 17:02

En ook het gabber is niet geheel jat-vrij. Charly Lownoise & Mental Theo - Wonderful Days bevat bijvoorbeeld een zeer grote overeenkomst met Tony Ronald - Help (Give Me Some Help). Muziek is pas echt leuk als je het origineel achter de cover weet te vinden. Want 95% heden ten dage is sowieso al niet meer zelf verzonnen.

Sowieso is mijn voorbeeld niet al te goed want als ergens als de raven gejat wordt was het wel het gabber-tijdperk :P

[Reactie gewijzigd op maandag 7 juni 2010 17:07]


Door Tweakers user Termi, vrijdag 18 juni 2010 11:00

Wist niet dat je Leo Blokhuis was :').

Maar beter slim gejat dan slecht bedacht!

Reageren is niet meer mogelijk